Tekstfragment

‘Je gaat het pad onder Jezus’ leiding en hij helpt je. Let goed op wat je tegenkomt en wie er op je weg komen: het zijn hulpmiddelen. Dat kunnen leraren zijn, boeken of workshops, maar ook ontmoetingen en gebeurtenissen die toevallig lijken, maar op je pad zijn gezet om je te helpen. Dat is allemaal bedoeld om je verder te helpen, naar het licht.

 

Wees toegewijd aan je pad, want het is een mooi pad. Wanneer de Cursus je pad is zul je het voelen in je hart, je resoneert ermee. Je voelt een verwantschap, je houdt van de taal en de woorden; je begrijpt ze.

De Cursus is een pad van liefde. Ga dit pad in liefde en wees liefdevol jegens iedereen die je ontmoet en die je weg kruist.

 

De Cursus is een pad waarbij Jezus je innerlijke leraar is die je bijstaat. Hij heeft via het boek gesproken – de Cursus – en hij spreekt nog steeds tot je. Gebruik het boek, het is voor jou. Zijn woorden zijn aan jou gegeven, ze zijn bedoeld voor jou. Wanneer je vaker in het boek leest zul je de woorden meer gaan begrijpen. Neem ze in je op, in alle rust, en laat ze op je inwerken onder leiding van de Heilige Geest. Jezus is altijd bij je wanneer je leest en studeert: weet dat je niet alleen bent. Je bent nooit alleen. Hij is altijd bij je en wil je helpen. Zo zal hij je verder voeren op je pad, helemaal tot het einde, tot je ontwaakt in God. Daar zijn we bij onze Vader in de Hemel, waar we voor eeuwig zullen zijn, in vrede en in de opperste staat van geluk.

 

Je bent gezegend en je gaat je weg met Jezus’ zegen. Twijfel niet aan je weg en wees volkomen zeker van elke stap die je voeten zetten. Jezus gaat met je mee en is bij je. We gaan naar het licht.

 

 

In de praktijk

 

De omschakeling maken

Wij zijn gericht op wat buiten ons lijkt te zijn. Het is veel gemakkelijker om naar buiten te kijken dan om naar binnen te keren. We richten onze aandacht maar al te graag op andere personen, op de vele verschijnselen en prikkels die de wereld bevat, of op gewaarwordingen van ons lichaam (dat ook buiten ons is!). Het is dus een hele omschakeling om je aandacht naar binnen te richten en telkens weer in jezelf te kijken naar wat er bij jou speelt, wat iets bij  jou oproept. Toch is dat wat de Cursus je vraagt te doen. Omdat dat niet vanzelf gaat, heb je hulpmiddelen nodig, die je helpen je focus vast te houden en voorkomen dat je aandacht verwaait en verwatert.

 

Toen ik zelf met de Cursus begon, had ik veel voordeel van de therapie?n en trainingen die ik achter de rug had. Daardoor had ik al enigszins geleerd naar mezelf te kijken en mijn aandacht naar binnen te richten. Dat maakte het gemakkelijker om bijvoorbeeld de werkboeklessen toe te passen en stille tijd te nemen. Ook als je al ervaring hebt met een ander spiritueel pad kan dat een voordeel zijn.

Voor elke student van de Cursus is het in ieder geval heel belangrijk om veel aandacht te besteden aan het naar binnen richten van je aandacht. Dat geldt des te meer wanneer je nog niet gewend bent naar jezelf te kijken en op jezelf te reflecteren. Zie het als een training, een omschakeling die noodzakelijk is om het pad van de Cursus te gaan.

 

Wanneer je op reis gaat, heb je een passende reisuitrusting nodig. Voor het Cursuspad is het niet anders. De Cursus is een levenslang pad en naarmate je leerproces vordert zul je andere behoeften hebben waar het gaat om ondersteuning en hulpmiddelen. De Heilige Geest leidt je hierin. Elk leerplan is individueel toegesneden. Toch zijn er wel wat algemene dingen over te zeggen.’

Fragment uit Ontwaken in Liefde deel II blz. 139/140

 
Phone: 035-6032978
KvK: 32169603
3760 DB Soest
Postbus 3086